Hej och Välkommen till familjen Mårtensson.

Vi bor med våra  4 Finska Lapphundar i Gislaved, Småland. Familjen består av mig Pia 37 år, ,Lukas 18 och Erika 16 år. Jag har länge velat ha egen hund. Jag är uppvuxen med hundar runt mig men har aldrig haft någon egen. Det har funnits, kaniner, katter, marsvin, råttor , fåglar, hästar och många andra djur i vårat hem men aldrig någon egen hund.

OM OSS!

Jag Pia Jobbar på  industri. På fritiden är det familjen, hundarna och vännerna som gäller. Jag är en tjej som gärna vill ha något att göra hela tiden och är därför väldigt sällskapssjuk. På somrarna älskar jag att hålla på i trädgården. Sen kan det bli lite biltävlingar också då jag är uppvuxen med två föräldrar som tävlat i racing.

OM MUSSE!

Efter mycket tjat och ordväxlingar då Jarmo är uppvuxen med hund beslutade vi oss för att skaffa en egen, vi tyckte att barnen blivit tillräckligt stora för att kunna hjälpa till med ansvaret också. Men hur blev det då en "finne"?

Jo vi ville alla ha en hund man kunde busa med men inte liten eller för stor samtidigt skulle vi kunna jobba med den om vi så ville. Jag  har alltid velat ha en Berner sennen den skulle bli för stor, så då blev min kategori Keeshound, Samojed liknande raser. Men sen hittade vi Svensk lapphund men den bilden var inte fin. Så min sambo gick in på SLKs hemsida och där hittade han den Finska Lapphunden. Han tog ut olika bilder på olika utseende bla en som var tecknad som en Berner sennen  hund, sen var jag såld.

Vi började mejla med olika kennlar o lotten föll på Lapplyans då den kenneln var en av de som svarade bland de första ,vi mejlade och diskuterade oss emellan man hade ju en del frågor. Då lotten föll på denna kennel var det bara en evig väntan. Men lagom till semestern den 1:a Maj-04  kom  så våran lilla  Mustang hem.

Sen kom då den förta utställningen i Sofiero 11 Sep-04 med Karl-Erik Johansson och ni må tro jag stod och hoppade av nervositet även om det var Jarmo som skulle ut i ringen. Men resultatet blev BIR-valp med mycket lovande utseende . Sen gick det inte sluta, 3 valp uts. med samma resultat. I november -05 var det den första öppna klass utställningen i Växjö med Carin Åkesson som domare. Det blev full pott Cert, cacib och BIR. Tre utställningar senare blev han Svensk Champion i Hässleholm genom Leif Lehma Jörgensen.

Så var det då dags att vidga vyerna. Lotten föll på Danmark 27-30 Juli-06.En fyra dagars utställning i Bröndby. Torsdagens resultat blev Dansk Champion med BIR. Domare Kaari Graanås. Då kändes det helt underbart man slapp bli nervös för att han inte skulle få sitt danska Cert. Helgen resulterade i 2 BIR, 2cacib och 2 R-Cacib.

Jag är otroligt stolt över min hund som dock kan vara "lite" skällig :-) Som många inom lapphunds värden vet. Man brukar höra på utställning "Nej men hej Pia, jag hörde att ni var här" med ett leende på läpparna o blicken på Musse. Men som en domare en gång sa till sin sekreterare när hon påpekade att han skällde. "Det är en Finsk Lapphund dom skall skälla" sen skrattade alla i och  utanför ringen.

Till våren-07 skall Musse bli ännu en erfarenhet rikare, han skall få bli pappa och det får vi komma tillbaka till senare. Till sommaren blir färden av till Finland för att försöka nå ett cert, vi får se hur det går.

Musse finns tyvärr inte längre med oss här på kenneln men det gör hans syster o barn o barnbarn :) Fick säga ett hastigt farväl 8 December 2013 :(

 

Med detta vill jag passa på att tacka speciellt Lena Sandell och hennes man Tony till en mycket bra uppfödning av Finsk Lapphund, och ge dom ett riktigt stort TACK för våran Lapplyans King Of Mustang han är våran allt.

 

Kram på er alla och lycka till med era hundar i ringen, skogen eller vad ni nu kan tänkas hitta på. Pia med familj .

 

Copyright © 2004 - 2017 Pia Mårtensson
Webbmaster/Design: Maria Risberg